REJSEN TIL KENYA III 2012

NEXT: Nordirland - Malmø - Minnesota MAJ 13: Kathmandu APRIL 13: Qatar JAN 13: New Orleans DEC 12: Texas JUNI 12: London APRIL 12: Nanyuki DEC 11: Moskva - Skt. Petersborg - Zanzibar NOV 11: Eastleigh SEP 11: Nairobi



tirsdag den 7. februar 2012

Dokumentarfilmen "Putins Kys"

I Moskva samles tusinder af russere i disse dage for at demonstrere mod Putin, der spås at vinde det russiske valg den 4. marts.

Og i takt med disse marcher og de kolde sibirske vinde, der har sænket temperaturen i de københavnske gader til omkring minus 20 grader, er der al muligt god grund til at marchere i biografen og se den uhyre interessante og skræmmende dokumentarfilm "Putins Kys" om en ungdomspolitisk bevægelse i Rusland:

Nashi - hedder den. Youth Democratic Antifascist Movement: En bevægelse med omkring 70.000 tilhængere, støttet af Kreml, og arrangør af moddemonstrationer til den stadig mere højlydte opposition i gaderne:

Putins fjender er fremskridtets fjender
Og netop deres talsmænd og kvinder: De kritiske journalister, oppositionspolitikere og menneskerettighedsaktivister hører ikke til i Rusland, mener Nashi. De er fjender af fremskridtet - og det vil de unge i Nashi ikke tolerere.

Filmen af den danske instruktør Lise Birk Pedersen følger den unge talskvinde Masha, der i starten af filmen fortæller om sit store idol: Vladimir Putin, som hun som kun 19-årig får tildelt en medalje af. En medalje hun kvitterer for med et kys.

Journalist tævet halvt ihjel
Men Putins kys får en stadig mere dyster undertone i løbet af filmen, hvor den anden hovedperson, den kritiske journalist Oleg Kashin fortæller om sin udtalte skepsis for Nashi, der måske, måske ikke står bag det tæskehold af unge mænd, der en aften på gaden overfalder og tæver Oleg halvt ihjel.

Nashi er en erklæret anti-fascistisk organisation, grundlagt i 2005 af en karismatisk Vasily Yakemenko, der tilsyneladende ikke tøver med at bruge vante tricks fra manipulationens værktøjskasse med kærlige håndsrækninger og slet skjulte trusler om social eksklusion over for de unge han i starten af bevægelsens historie træner målrettet til at arbejde for Nasjis sag. 

En sag der tilsyneladende er så vigtig, at dele af Nashi ikke viger tilbage for at gribe til både vold og chikane for at gøre livet surt for Putins fjender.

Støvletramp
For mig er et enkelt klip fra en Nashi-demonstration i Moskva tankevækkende på grænsen til det kvalmende: De unge tilhængere, der for de flestes vedkommende er født efter 1989 og intet kender til Sovjet-tiden, stiller op i brede bælter i en procession med plakater af Ruslands fjender.

Så går de frem med slagord og smider plakaterne mod gaden i en bunke og tramper på dem mens fotografer knipser løs mod støvler og ansigterne på de udvalgte fjender. Så er det ikke svært at forstå, hvorfor kritikerne kalder Nashi for "Putin Jugend".

Dog skal det også siges, at Nashi er en ungdomsorganisation, med mange sympatiske aktiviteter som sportslige sommermøder, socialt arbejde med kirken og de ældre og uddannelse af unge til selvstændighed, lederskab og aktiv politisk deltagelse...Men at det ikke, er det udtalte demokratiske sindelag, den får til at spire i den nye generation, står nu alligevel helt klart, hvis man skal tage filmens dokumentation og kilder for gode varer.

Gennemslagskraft?
Eneste spørgsmål, der forbliver ubesvaret, er bevægelsens reelle gennemslagskraft? Det er trods alt kun 30.000 unge, der kører i busser ind til demonstrationerne i Moskva, så nogen reel folkebevægelse kan der jo ikke være tale om i et land med omkring 138 millioner indbyggere. Og hvor mange af de unge, der er reelt politisk vækkede forbliver også uklart?

Isnende historie
Det er dog ikke nogen munter film i en tid, hvor økonomisk depression ligger tungt over Sydeuropa,  Ungarns højreradikale parti Fidesz fifler med landets grundlove for at bevare magten, og stadig flere unge i regionen oplever arbejds- og håbløshed brede sig.

- Så man skal ikke se "Putins Kys" for at få varmen. Den isner tværtimod i nakken og stiller spørgsmål om, hvorvidt historien kan gentage sig selv.

Læs mere om Nashis indflydelse på den igangværende valgkamp i Rusland:

http://www.information.dk/293008

Ingen kommentarer:

Send en kommentar