REJSEN TIL KENYA III 2012

NEXT: Nordirland - Malmø - Minnesota MAJ 13: Kathmandu APRIL 13: Qatar JAN 13: New Orleans DEC 12: Texas JUNI 12: London APRIL 12: Nanyuki DEC 11: Moskva - Skt. Petersborg - Zanzibar NOV 11: Eastleigh SEP 11: Nairobi



lørdag den 17. december 2011

Russisk Forår

Bag Kreml's mure. Det russiske magtcentrum, hvorfra Putin og hans administration styrer landet som kommunisterne og tsarerne har gjort det før ham. Her med udsigt til Himmelfarts-kirken på Katedralpladsen bygget i 1475 og ramme om mange tsar-kroninger.
Dette blogindlæg er skrevet for et par dage siden men grundet det meget travle program i Moskva først redigeret til udgivelse her på bloggen d.d.

"Russisk Forår" er en drink - og måske også udsigten til et særdeles interessant præsidentvalg i marts måned.

Jeg sidder med et eksemplar af The Moscow Times og et let boblende glas med ginger ale og æblemost og isterninger i Hotel Hiltons lobby en mørk Moskva-eftermiddag torsdag, mens præsident Putin er på landsdækkende tv i et stort anlagt telefon-show, hvor borgere kan ringe til den kommende og tidligere præsident.


Og det gør de – først og fremmest for at spørge ham, hvad han mener om de store massedemonstrationer efter dumavalget, som har overrasket både i udlandet og i Moskvas magtcentrum Kreml.


Opgør med partiet af svindlere og tyve
Her i Moskva samledes omkring 50.000 mennesker på Bolotnaya Ploshchad for at gøre op med “Partiet af svindlere og tyve”, som de kalder "Forenet Rusland", Putins og Medvedevs parti, der styrer landet med fuldkomment monopol på magten.


Putin: Demonstranter blev betalt
Men den ellers på mange måde pragmatiske Putin kom ikke kritikerne i møde under den fire en halv time lange marathon tv-udsendelse. Ifølge aviserne og flere af de folk vi har talt med her i Moskva, gav han under debatten USA ansvar for at opfordre til farlig uro.


Han talte om, at studenterne var blevet betalt for at demonstrere og viste i det hele taget foragt for protesterne over det valg, der ifølge både internationale observatører, oppositionen og almindelige russere beviseligt var præget af svindel med stemmer.


Ny demonstration juleaften
Og det kan meget vel være med til at provokere til en endnu større demonstration, som oppositionen og græsrodsbevægelserne nu forbereder den 24. december.


Faldende opbakning
Det er vigtigt ikke at glemme, at Putin stadig er en populær leder i Rusland. Men hans popularitet er faldet fra omkring 64% for 4 år siden til omkring 50 % og måske endnu lavere – nogen vurderer omkring 34 % - hvis man trækker de falske stemmer ved sidste valg fra, forklarer den politiske analytiker Maria Lipman fra Carnegie Foundation, da hun gæster os på Hilton Hotel den dag Putin er på tv.


Presset Putin
Noget der sikkert hænger sammen med finanskrisens negative effekter på russisk økonomi, vel vidende at russerne har tendens til at støtte deres ledere alt efter hvordan det går med økonomien - og deraf oliepriserne. 


I Maria Lipmans øjne ser Putin træt og irritabel ud på tv. Noget den ellers så atletiske og udholdende tidligere KGB-agent aldrig tidligere har gjort.

McCains drilleri
For måske den drilske besked fra den amerikanske republikaner John McCain på twitter kan have noget på sig. Som McCain skrev ifølge The Moscow Times: “The Arab spring is coming to a neighborhood near you”?


En besked, som Putin replicerede på under tv-showet ved at indikere, at krigsveteranen John McCain har taget mentalt skade af sit ophold som krigsfange i Vietnam: “He has the blood of peaceful civilians on his hands, and he can’t live without the kind of disgusting, repulsive scenes like the killing of Gadhafi”, sagde Putin ifølge Moscow Times under debatten.

Russerne vil ikke være stemmekvæg
Den hårde tone over for amerikanerne rokker dog ikke ved, at Putins arrogance over for sit eget folk lige nu stiller ham et væsentligt mere besværligt genvalg som præsident i udsigt. 


Masser af byboere i Rusland har nemlig stemt på kommunister og nationalister, de slet ikke sympatisere med, med det ene formål at vise, at de ikke længere vil finde sig i at blive behandlet som stemmekvæg.  

Hån mod demokratiet
Da Putin og Medvedev samlet gik ud og meddelte planerne om, at de nu gør klar til at bytte plads, så Putin igen kan blive præsident og Medvedev premiere minister forregnede magten i Kreml sig i forhold til det demokratiske sindelag i befolkningen.


Det fik Facebook- og twitter-generationen, den brede middelklasse i storbyerne, til at se rødt. De er trætte af korruptionen og af, hvad de oplever som en latterliggørelse af deres “demokrati”.


Civilsamfund på vej
Og at de organiserer sig og går på gaden i en fredelig demonstration, som det der skete i weekenden, viser, at russerne i dag er i gang med at udvikle et civilsamfund, der måske med tiden kan skubbe det russiske samfunds institutioner i reel demokratisk retning, mener Maria Lipman.


I Hotel Hiltons lobby tager jeg den sidste slurk af mit glas:


Drinken "Russisk forår" er let boblende og virkelig forfriskende – langt fra den farligt stærke Kalashnikov-vodka, jeg drak til min borsch i St. Petersborg. Det hører fortiden til. Måske det russiske forår lige så stille er på vej.

Se live optagelser fra demonstrationen i Moskva den 10. december her:
http://www.youtube.com/watch?v=gQ_-glPcHLA

Ingen kommentarer:

Send en kommentar