REJSEN TIL KENYA III 2012

NEXT: Nordirland - Malmø - Minnesota MAJ 13: Kathmandu APRIL 13: Qatar JAN 13: New Orleans DEC 12: Texas JUNI 12: London APRIL 12: Nanyuki DEC 11: Moskva - Skt. Petersborg - Zanzibar NOV 11: Eastleigh SEP 11: Nairobi



fredag den 16. december 2011

Kommunisternes comeback





Fredag er jeg til forelæsning ved Moskvas svar på London School of Economics: Rossiskaya Economicheskaya Shkola. I et trøsteløst kvarter uden for bycentrum – i absolut skærende konstrast til de smarte skyskrabere i business-kvarteret, rejseholdet netop kommer fra denne fredag.

Trøstesløst
Det ligner mest af alt Østtyskland med slidte boligblokke, skurvognsbutikker med billig julepynt, og brede veje med beskidte biler. Og kvarteret skulle være et meget godt billede af den russiske økonomi pt:

Rådden økonomi
Den er pilrådden, lyder budskabet fra økonomiprofessoren i korte træk. Baseret alt for ensidigt på olie og gasindtægter, som den har været i årevis. Og fremtiden er ikke lys. For magten sætter reelt den sunde konkurrence på markedet ud af spillet, og på det område er der ingen udsigt til ændringer med Putin ved magten 6 eller 12 år mere. 

...Og hvis det er i dette trøsteløse klima mange russiske studerende i Moskva skal dygtiggøre sig, så er det måske ikke så sært, at mange af dem stemmer på Kommunisterne. 

Hver femte russer stemte på kommunisterne
Ved dumavalget fordoblede kommunisterne nemlig deres stemmeantal og fik intet mindre end 19 procent af de russiske vælgeres opbakning. 

Og når man ved hvilket samfund af ekstrem fattigdom, uproduktivitet, ufrihed og blodige forbrydelser Sovjet stod for, er det alligevel en anelse underligt, at folk blot 20 år efter styrets sammenbrud nu kan se netop kommunisterne som et alternativ til Putin. 

Ønsket om uddannelse
Selv er kommunisterne ikke i tvivl om, hvorfor de har så godt fat i især de unge vælgere, som deres prognoser viser. 

Som næstformand Ivan Melnikov fortæller os, da vi besøger kommunisterne i dumaen – det russiske parlament – onsdag, så ønsker de unge sig uddannelse, de ikke skal betale for, jobmuligheder, når de bliver færdige og ordentlige vilkår for økonomisk set at kunne starte en familie.

Uden for tv
Og det mener de, at vi kan give dem, siger Ivan Melnikov, der ligesom alle de oppositionspartier og -politikere vi har talt med, fortæller, hvor umuligt, det er at være oppositionsparti i Rusland: 

Hvordan de ikke har adgang til de statsejede tv-stationer på lige fod med Putin og magtmonopol-partiet Forenet Rusland, og hvordan valgkampagner bliver forstyrret og obstrueret af falske tryksager.

Vil være svenske socialdemokrater
Problemet med Sovjet var, at magten var et monopol, og at der ikke var nogen sund dialog, lyder ræsonnementet fra næstformanden i det kommunistiske parti i dag. 

Men den slags uvæsen har partiet nu bevæget sig væk fra. Deres forbillede er de svenske socialdemokrater, siger næstformanden, uden helt klart at kunne forklare, hvad det konkret betyder for deres politik.

Museum
Men - på trods af det gode valgresultat og snakken om den omfattende valgsvindel, som alle oppositionspartierne er sikre på fandt sted – så virker matematikprofessor Ivan Melnikov set gennem mine øjne IKKE som en mand, der på tror på, at han faktisk har en chance for at få magten igen. Overhovedet. 

Det halvtomme kommunist-hovedkvarter i dumaen ligner ikke et sprudlende nyreformeret parti med fat i ungdommen – snarere emmer her nærmest af museum.

Sølvpokaler og Castro
Med sølv pokaler og runde billeder af Fidel Castro i vindueskarmen. I glasskabet ved væggen, står en bog med isskøjteløbere på forsiden. Der er et skakspil med billeder af partiets leder, et flag med hammer og sejl, og hele forkontoret med trævægge er pyntet med forstørrede glasindrammede fotos fra Sovjettiden, med glade russiske husmødre, blomster og røde faner.

Ni cremehvide telefoner
Bag skrivebordet står der omkring ni cremehvide trykknaptelefoner. Een af telefonerne er den direkte linie til Putin eller præsident Medvedev, fortæller Ivan Melnikov mig, da jeg undrende spørger, hvad han skal bruge hele ni telefoner til.

Linien fra fortiden
Hvornår den linie kommer i brug må siges at være uvist. Og at der mangler en linie ud til de mange mennesker, der gik talstærkt på gaden i sidste weekend i den historiske demonstratio mod Putin og partiet Forenet Ruslands altdominerende rolle i russisk politik er helt klart.

Facebook
Demonstranterne organiserede sig nemlig på facebook, og ifølge flere af de politiske analytikere, vi har talt med i løbet af ugen, så er ingen af de seks registrerede oppositionspartier i nærheden af at kunne repræsentere de demonstrerende byrusseres interesser.

Også derfor er det utroligt svært for de fleste at se et alternativ til det eksisterende styre, hvor der reelt ikke er noget værdigt alternativ til Putin, og hvis man skal tro alle de russere, vi har talt med: Et system, der heller ikke tillader dette alternativ at opstå.  

Ingen kommentarer:

Send en kommentar