REJSEN TIL KENYA III 2012

NEXT: Nordirland - Malmø - Minnesota MAJ 13: Kathmandu APRIL 13: Qatar JAN 13: New Orleans DEC 12: Texas JUNI 12: London APRIL 12: Nanyuki DEC 11: Moskva - Skt. Petersborg - Zanzibar NOV 11: Eastleigh SEP 11: Nairobi



mandag den 28. november 2011

Ushahidi

- Er navnet på et data-indsamlingsværktøj, der spreder sig som ringe i vandet til hele verden. En form for "crowd-sourcing" bygget op om Google Maps og almindelige mennesker og deres mobiltelefoner.


iHub
Ushahidi betyder “vidne” på swahili. Eller “testimony”, som programmør Erik Hersman fortæller vores gruppe af unge akademikere fra nogen af verdens mest smadrede stater på Afrikas Horn, da jeg mandag tager dem med ud til et af knudepunkterne i Kenyas spirende teknologi-industri, iHub i Bishop Magau Centre på Ngong Road.

Hævet over Nairobi
iHub ligger på 4. sal med en stor åben balkon med udsigt over Nairobis grønne og grå byhorisont i den fugtigvarme regntid her i slutningen af november. 

Og det er egentlig meget passende, at vi står der hævet over byens larm og støj for at høre mere om Ushahidi, som faktisk handler om at skabe sig et overblik over kaos. Ushahidi opstod nemlig efter voldsepisoderne i Kenya tilbage ved sidste præsidentvalg, hvor spændinger mellem de enkelte stammer fik kikuyuer og lou’er til at myrde hinanden. 

Når mobilen bliver mikrofon
En gruppe it-folk i Kenya satte sig for ved siden af deres job at skabe overblik over volden ved over en weekend at programmere sig til en internetbaseret platform over Google maps, der via indrapporteringer fra almindelige borgere med mobiltelefoner kunne skabe et overblik over hændelserne rundt omkring i landet. 

... Og almindelige borgere bliver aktivister
Lokale journalister og de store medier hjalp med at sprede budskabet, og da mobiltelefoner faktisk ser ud til at være noget nær allemandseje i Kenya fra slum til savanne, så var det måske ikke overraskende, at 45.000 mennesker bidrog til at tegne et billede af volden efter præsidentvalget.

Ushahidi kloden rundt
Og det er så her historien starter. I dag er Ushahidi nemlig en platform alle kan gå ind og starte et projekt i for at samle informationer ind. 

Kortlægning af problemer
Det bliver i dag brugt i over 100 forskellige lande verden over til at tackle krisesituationer, dokumentere sociale og politiske problemer og arbejde humanitært.

Vand, vold og jordskælv
I Indien bruger man ushahidi kort til at rapportere om rene og forurenede vandforsyninger. Under jordskælvet i Haiti rapportede folk, hvordan de så bygninger styrte sammen, så myndighederne faktisk kunne nå frem i tide og redde folk ud af ruinerne.  I Nigeria er ushahidi blevet brugt til at rapportere om uregelmæssigheder under valg.

Ude på balkonen spørger Hanan, der har bachelor i veterinær medicin og en mastergrad i ngo-arbejde fra Sudans hovedstad Khartoum, tvivlende, om det vil kunne virke i hjemlandet, når mobilteknologien ikke er så udbredt. 


Men der er allerede ushahidi-projekter i Sudan, fortæller Erik Hersman. Så hvis man vil samle viden om overgreb på kvinder i Ethiopien, al Shabaabs rekruttering af børnesoldater i Mogadishu eller militærets bombninger af byer i Nuba-bjergene i Sudan, så kunne ushahidi være et muligt værktøj til at skabe et systematisk overblik over problemerne.

Jeg krydser i hvert fald fingre for, at besøget har sat nogle tanker i gang. 

Apropos iHub
Kenyas it og mobilteknologi-branche er i øvrigt midt i et opsigtsvækkende boom. Jeg læste i Saturday Nation i lørdags, at sektoren er vokset med 20 procent om året siden år 2000. Og når det kommer til at bruge mobiltelefonen som betalingsmiddel, så er halvdelen af de 35 millioner mennesker, der gør det på kloden i dag kenyanere. 

Lige en særlig tak til min ven Asger, der fortalte mig om Ushahidi over en kop kaffe i København for en måneds tid siden. Uden dig var det her aldrig sket.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar