REJSEN TIL KENYA III 2012

NEXT: Nordirland - Malmø - Minnesota MAJ 13: Kathmandu APRIL 13: Qatar JAN 13: New Orleans DEC 12: Texas JUNI 12: London APRIL 12: Nanyuki DEC 11: Moskva - Skt. Petersborg - Zanzibar NOV 11: Eastleigh SEP 11: Nairobi



mandag den 30. april 2012

Graffiti rebellerne

Dagen inden det her maleri kom op på væggen på en af byen "Jua Kali"s ganske få bygninger, sad graffitikunstnerne i Mathildes og min hytte ude på savannen og drak Tusker-øl, mens vi diskuterede politik og kunst.

De er en gruppe kunstnere med gade-navnene Bankslave, Uhuru - frihed på kenyansk - Smokey og Swift, der arbejder sammen med en prisvindende fotojournalist, Boniface Mwangi.

Gribbe
I slutningen af marts var deres graffitikunst i "The Daily Nation", og her udtalte kunstnerne, at de måske nok var ved at opnå en vis berømmelse i hovedstaden Nairobi - mens gennemslagskraften ude i landet var mere tvivlsom.

Også derfor var halvdelen af gruppen, Swift og Smokey, taget på landet for at male vægmaleri sammen med MS Action Aids højskoleelever og fortælle de unge danskere og kenyanere om deres projekt:

I ly af mørket sprayer de nemlig lige nu den ene grib efter den anden op på Nairobis tomme mure og vægge. 

De vil fortælle en historie om de ledende politikere som korrupte og grådige dyr, der snylter på befolkningen. De siger selv, de gør det for at gøre en forskel frem til næste valg, der ventes omkring november eller december i år.

Grafitti-succes
Og de oprørske graffitikunstnere har faktisk personligt succes med deres modige fremturen, fortæller "Smokey" mig, mens han meget passende ryger en cigaret i den stjerneklare nat uden for hytten. 

Lige nu bliver firkløveret inviteret til at illustrere alle mulige ting, fortæller han: Og at male vægge på kontorer. På den måde er graffitien ved at blive en lukrativ levebane for ham og hans lille gruppe. Og han håber derfor, at det kan få andre til at følge i deres fodspor, så flere går på gaden og bliver dygtige til at male deres budskaber.

Når kunst betyder noget
Måske gade-graffitien her i Afrika faktisk virkelig kan komme til at spille en afgørende rolle? Som moderne billedkunst med reel bevidsthedsudvidende og samfundsombrydende gennemslagskraft? 

Lidt på samme måde, som den berømte stencil- og graffiti-kunstner Banksy har efterladt politiske budskaber rundt omkring i verden, som for eksempel en vinduestegning på muren mellem Israel og Palæstina og diverse rotter på murene i London.

Om gruppens gribbe-billeder reelt inspirerer Nairobis masser af unge til at sætte sig ind i politik og stemme, når valget kommer, er fortsat uvist. Men opmærksomhed får grafittien i hvert fald.

Læs mere om kampagnen "Kenya ni Kweto" her:

Omkring 70 procent af Kenyas befolkning er i øvrigt unge under 25 år, og er dermed den befolkningsgruppe i Kenya, der demokratisk set kommer til at udgøre tungen på vægtskålen, når Kenya går til valg i fremtiden.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar