REJSEN TIL KENYA III 2012

NEXT: Nordirland - Malmø - Minnesota MAJ 13: Kathmandu APRIL 13: Qatar JAN 13: New Orleans DEC 12: Texas JUNI 12: London APRIL 12: Nanyuki DEC 11: Moskva - Skt. Petersborg - Zanzibar NOV 11: Eastleigh SEP 11: Nairobi



lørdag den 14. april 2012

Mount Kenya - Kikuyernes hellige bjerg


Mount Kenya gemmer sig. Det er sjældent bjerget med den spidse hvide top står klart frem med himlen bag sig, for skyer og regn hænger næsten konstant som tunge slør omkring toppen. Noget, der giver det  blåsorte massiv, som det tårner sig op over byen Nanyuki, hvor jeg sidder netop nu, et truende præg.

For nylig har en ung bjergbestiger mistet livet på bjerget, og flere jeg kender, der har forsøgt sig med en vandretur i højderne har oplevet at måtte vende om på grund af højdesyge

Det er ikke så sært, at Mount Kenya ifølge kikuyu-stammens legender er Guds bjerg.

Kikuyuerne har her i Rift Valley, der strækker sig fra bjerget over Aberdare mod vest og ned til Nairobi,  været den dominerende stamme i århundreder, og de har deres helt egen skabelsesberetning med udgangspunkt i det hellige bjerg:

Den isede top, der så ofte er sløret af skyer og regn er guden Ngais trone. Her kunne Ngai sidde og se ud over sit land. Og til at bo her i "Edens Have" skabte han kikuyuernes stamfader Gikuyu. Og da Gikuyu blev ensom skabte Ngai en kvinde af et figentræ: Mumbi blev hun kaldt.

Gikuyu og Mumbi boede på savannen og fik ni døtre, Wanjiku, Wanjiru, Wanjeri, Wambui, Wangari, Wacera, Waithera, Wairimu, and Nyambura. Navne som alle kikuyu-piger traditionelt har båret et af.

Døtrene var ifølge sagnet alle smukke og stærke kvinder - men de voksede op uden en mand i miles omkreds, og derfor gik de omkring og vred deres hænder af længsel efter at blive mødre og hustruer, så Gikuyu måtte gå til Ngai for at bede om mænd til sine døtre.

Ngai forbarmede sig, og bad Gikuyu tænde ild og ofre en ged mellem figentræerne på savannen. Her smed Gikuyu ni pinde ind i flammerne og med Ngais vilje, sprang der ni unge mænd ud af flammerne til Gikuyus ni døtre.

Så blev der bryllup ved Mount Kenya, og ifølge sagnet blev de ni ægteskaber starten på kikuyustammen, der succesfuldt har levet som driftige forretningsmænd og -kvinder i Rift Valley helt frem til i dag - hvor Kenya i øvrigt er styret af en kikuyu: Præsident Mwai Kibaki.

I dag ofrer man også geder ved Mount Kenya.

Men siden Gikuyu ofrede for sine døtres frugtbarhed - har man her på egnen mest skåret halsen over på en ged for at få regnen til at falde tungt over de tørre stepper. Eller som mine kenyanske studerende har planer om at gøre i morgen - for at få nyama choma - stegt kød - til en fødselsdag de fejrer søndag.

Og med hensyn til regnen, så er bønnerne blevet hørt her på egnen: Om eftermiddagen rumler tordenen over Nanyuki, og skyerne samler sig i en blågrå masse for at afgive tunge skyld over landet, så kvæget kan drikke og den lavvandede flod ved Daraja kan svulme op og bruse igen.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar